Ohjelmisto
Ohjelmisto koostuu 14 kiinnostavasta ja kokeilevasta esityksestä. Jokaisessa esitysillassa nähdään kaksi n. 30min esitystä, joiden välissä pidetään 15min tauko. Taideopiskelijoiden illassa esityksiä on kolme. Tutustu ohjelmistoon ja osta liput marraskuun intiimeimpiin esitysiltoihin yksityisissä kodeissa.
Rakkauslauluja boksista ja sen ulkopuolelta - Sami Rannila (pienoislelumusikaali)
Rakkauslauluja boksista ja sen ulkopuolelta on puolen tunnin purskahdus lemmen eri olomuodoista lähiteatterin keinoin. Tutuista leluista ja eletystä elämästä voimansa ammentava singback-esitys kietoo yhteen lemmen ja sen kaipuun eri ilmentymismuotoja. Kumiankka, Barbi, Ken ja Mansikka-Marja polkevat Jopolla kesän loputtua Rakkauden planeetalle. Jaa mihin ja mitä..? No sitä, että nyt rakkaus kolauttaa - hyvällä ja pahalla.
Sami Rannila, jonka käsialaa ovat kaikki esityksen osa-alueet, on pitkän linjan turkulainen teatteriohjaaja ja -tekstien tekijä. Esiintyjän ja nukkien puvustaja Anniina Kuula.
Esitykset: ti 5.11. klo 19.00 ja ke 6.11. klo 19.00
Pimeän kirkkaus - Lena Labart (runollinen puhe-esitys)
Claes Andersson PIMEÄN KIRKKAUS on lukurunoesitys olohuoneisiin. Lämpimiä, välittäviä, humoristisia, älykkäitä ja koskettavia tekstejä. Claes Andersson lähestyy aiheitaan empaattisesti ja oivaltavasti mutta myös kriittisesti julmuuteen ja mielettömyyteen kantaa ottaen.
Näyttelijä Lena Labart on helsinkiläinen kaksikielinen näyttelijä ja tuottaja, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulusta 1981. Hän on näytellyt teatterissa, elokuvissa, televisiossa sekä radiossa yli neljäkymmentä vuotta. Hän perusti vuonna 2000 Teatteri Lab Art Teaternin jossa hän toimii näyttelijänä ja tuottajana. Eero Enqvist on helsinkiläinen näyttelijä, ohjaaja ja teatteriopettaja, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitokselta vuonna 2008. Hän on työskennellyt monipuolisesti teatterialalla näytellen, ohjaten ja opettaen lähes neljäkymmentä vuotta. Esityksen ohjaaja Eero Enqvist. Tekstin suomentajat Jyrki Kiiskinen ja Pentti Saaritsa.
Esitykset: ti 5.11. klo 19.00 ja to 7.11. klo 19.00
Elämän voimapiiri - Kati Urho (kokemusteatteri)
Esitys perustuu läsnäolevaan, tässä hetkessä tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Tämä teos tarjoaa hetken pois arjen pyörityksestä omaa kehoa kuulostellen ja hengitellen. Esitys pitää sisällään Villinaisen voimaannuttavia tarinoita, korttien nostoa, shamaanirummun soittoa ja oman sisäisen äänen kuuntelemista. Tämä hetki on sinulle, juuri sellaisena kuin olet.
Kati Urho on turkulainen teatterialan monitaituri, joka valmistui vuonna 2002 ammattinäyttelijäksi Lontoossa (East 15 Acting School). Hän toimii freelancer näyttelijänä, laulajana, käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana Turusta käsin.
Esitykset: ke 6.11. klo 19.00 ja to 7.11. klo 19.00
Uncanny - Emmi Astikainen (naamioteatteri)
UNCANNY on naamioteatteriesitys olennosta, joka elää ihmisen ja koneen rajamaastossa. Hybridi olento muistuttaa meitä ja käyttäytyy kuin me, mutta jotain on vinossa. Vinouma voi aiheuttaa pelkoa tai levottomuutta outoudella, mutta jokainen olento haluaa samaa asiaa: olla elossa. Uncanny valley = outo laakso. Ilmiö, jossa ei-ihmishahmon ihmismäisyyden kasvaessa aiheuttaa siihen samaistumisen vaikeutta.
Emmi Astikainen on Imatralta lähtöisin oleva turkulaistunut visuaaliseen teatteriin painottunut teatteritaiteilija. Astikaisen taide käsittelee kysymyksiä ihmisyydestä, ihmisen jälkeisyydestä, ajasta, kauneudesta ja identiteetistä. Astikainen on koulutukseltaan Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK). Hän on yksi teatteriryhmä Kosmos Collectiven perustajajäsenistä.
Esitykset: ti 12.11. klo 19.00 ja ke 13.11. klo 19.00
Kotimatka - Ishmael Falke (nukketeatteri performanssi)
Haluatko lähteä kauas pois, poistumatta paikaltasi? Onko kotona ikävää vai vaivaako koti-ikävä? Jos vastaus on kyllä, tervetuloa Kotimatkalle! Kotimatka on vain Sinulle räätälöity matka kohteista eksoottisimpaan – omaan kotiisi. Matkaoppaan turvallinen asiantuntemus takaa, että osaattoimia paikallisten tapojen mukaan. Esitys on Grus Grus Teatterin tuotantoa.
Kotimatkan matkaopas Ishmael Falke on nukketeatteritaiteilija, ohjaaja ja esiintyjä, joka on toiminut ammattilaisena jo 19 vuotta tuottaen esityksiä lukuisiin eri tiloihin Suomessa ja ulkomailla, niin roskiksiin kuin kansallisteattereiden näyttämöihin. Hän on tehnyt yhteistyötä useimpien eri alojen taiteilijoiden ja verkostojen kanssa ja saanut sekä huonoja arvosteluja että myös palkintoja ja tunnustuksia.
Esitykset: ti 19.11. klo 19.00 ja ke 20.11. klo 19.00
Huom. Kotimatka -esitykset myydään vain yksityisenä keikkana. (200€) Ota yhteyttä kulttuurivaltakunta@gmail.com.
Traces of hooping - Henna Matanuska & Ilmari Säävälä (sirkus & kuvataide)
Traces of Hooping -esityksessä Henna Matanuska käyttää kehoaan, vannetta, hiiltä ja väriliituja Ilmari Säävälän soittaessa ymmyrkäisiä metalliesineitä. Esityksen lopputuloksena nähdään vanteen ja kehon liikkeistä piirtynyt teos.
Henna Matanuska ja Ilmari Säävälä ovat toimineet laaja-alaisesti esittävän taiteen kentällä. Traces of Hooping -esityksessä heidän ihmeelliset taitonsa yhdistyvät.
Esitykset: ti 12.11. klo 19.00 ja ke 20.11. klo 18.30
Nälkätaiteilija - Inkeri Raittila & Heini Vahtera (satiiri)
Nälkätaiteilija on näyttelijä Inkeri Raittilan ja ohjaaja Heini Vahteran yhdessä dramatisoima immersiivinen tragikoominen sooloesitys, joka pohjautuu Franz Kafkan novelliin vuodelta 1921. Nälkätaiteilija on puolustuspuhe taiteen merkityksestä. Se on satiiri, jossa kulttuurivihamielinen hallitus lähettää itse Kuoleman leikkaamaan viikatteellaan taiteesta. Esitys juhlistaa itsesääliä, itseironiaa ja taiteilijuutta.
Inkeri Raittila on Tampereen yliopiston Nätyltä 2021 teatteritaiteen maisteriksi valmistunut
kaksikielinen (suomi, ruotsi) näyttelijä. Hän on monipuolinen teatterintekijä, jonka näyttämöilmaisu on herkkää, vahvaa ja liikkeellisesti omaleimaista. Heini Vahtera on valmistunut kulttuurin ja taiteen maisteriksi (YAMK) vuonna 2019 ja teatteri-ilmaisun ohjaajaksi (AMK) vuonna 2012 Turun Taideakatemiasta. Vahteran kädenjälkeä leimaa yhteiskunnalliset ja psykologisen kipeät aiheet napakalla rytmillä ja mustalla huumorilla höystettynä.
Esitykset: ke 13.11. klo 19.00, to 14.11. klo 19.00 ja 21.11. klo 19.00
Yllätyssisältö - Merja Pöyhönen (nukketeatteri)
Yllätyssisältö yllättää sinut ja ehkä myös esiintyjän itsensä. Pöyhönen tuo lavalle yllättävää ja kokeilevaa materiaalia.
Merja Pöyhönen (s. 1980) on nykyturkulainen nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja. Hän on opiskellut nukketeatteria Turun AMKn Taideakatemiassa 2001-2005 ja fyysistä teatteria Pariisissa École Internationale de Théâtre Jacques Lecoqissa 2007-2008. Hän on kiinnostunut nukeista, tunteista ja liikkeestä ja ohjannut lukuisia taidealansa tunnetuimmista kotimaisista esityksistä. Esiintyjänä Pöyhönen on kunnianhimoinen nukettaja sekä fyysinen näyttelijä, joka pitää komiikasta sekä kaiken elottoman inhimillistämisestä. Yhteenlasketusti Pöyhönen on ollut ammattiuransa aikana osallisena lähes neljässäkymmenessä nukke- tai fyysisen teatterin teoksessa.
Esitys: to 14.11. klo 19.00
Taideopiskelija: PerforMANce - Roope Kovalainen (monologi)
PerforMANce - pojan ilta on lyhyt katsaus erään nuoren miehen iltaan marraskuussa 2024. Miksi on vaikeaa puhua tunteista jätkien kaa? Mistä saada tukea kun maailmasi on täynnä kurinalaista tunteiden patomista, vahvuutta ja äijäenergiaa? Naamari naamaan ja menoks! Pojan ilta on osa PerforMANce-teossarjaa, joka tutkii mieheyttä ja toksista maskuliinisuutta nykypäivänä.
Roope Kovalainen on alkujaan Kainuusta ponnistava nuori näyttelijä ja teatterintekijä. Häntä kiinnostaa tällä hetkellä tutkia mieheyttä, maskuliinisuutta ja sukupuolen performanssia teatteritaiteen keinoin. Tästä syntyi PerforMANce-teossarja, jota on demotettu kerran aiemmin Rakkauden teatterifestivaaleilla Lahdessa. Nyt on uuden demotuksen vuoro. Teossarjan on tarkoitus huipentua kokopitkään sooloteokseen lähitulevaisuudessa.
Esitys: ti 19.11. klo 19.00
Taideopiskelija: NARRI - Peetu Savolainen & Eetu Meriö (indiemusiikki & teatteri)
NARRI -yhtye tarjoilee ryysyissään rikasta ja nykymaailmaa havainnoivaa rap -musiikkia. Yhtyeen sanoitukset pistävät merkille yhteiskunnan seikkoja ja säätyjakoa, joita hallitsijan alamaisista saavat kommentoida vain narrit.
Indie-yhtye NARRI koostuu kahdesta Turussa varttuneesta musiikin poikasesta. NARRI:n solistina viihdyttää näyttelijä -lauluntekijä Peetu Savolainen. Musatuotannosta ja säestyksen loihdinnasta vastaa näyttelijä -muusikko Eetu "Eppu" Meriö. Kajaalisilmäisten esiintyjien tausta on teatterinuorten yhteisöissä ja klovnerian alkeissa.
Esitys: ti 19.11. klo 19.00
Taideopiskelija: Kaupungissa ei voi huutaa - Salla Anttonen (monologi)
Kaupungissa ei voi huutaa on monologiesitys tunteiden hillitsemisestä. Teos pureutuu huutamisen fysiologiaan, haastaa ajatuksen siitä, että tunteista ainoastaan vihaa puretaan huutamalla ja pohtii yhteiskunnan suhtautumista naisen aggressioon. Kaupunkitila näyttäytyy esityksessä kahlitsevana ympäristönä, jossa on käyttäydyttävä ihmisiksi. Oltava normaali: hiljaa ja muita häiritsemättä.
Salla Anttonen on tutkintoaan viimeistelevä teatteri-ilmaisun ohjaaja, jonka teoksissa toistuvat omakohtaisuus, taiteidenvälisyys ja kiinnostus prosessiin. Kehollisuus on vahvasti osa hänen lavaestetiikkaansa. Monologin tekeminen on ollut Sallalle kiinnostava haaste.
Esitys: ti 19.11. klo 19.00
Osynlig -Veera Alaverronen & Tuulia Lindholm (monologi)
Osynlig -Näkymätön on pieni monologi ulkopuolisuuden henkisestä perinnöstä. Esityksen lähdemateriaalina on käytetty näyttelijä Tuulia Lindholmin omakohtaisia kokemuksia ja hänen isänsä tarinaa Ruotsiin lähetettynä sotalapsena. Esityksessä puhutaan sekä suomea että ruotsia.
Työryhmään kuuluvat näyttelijä Tuulia Lindholm ja teatteriohjaaja Veera Alaverronen. Osynlig on heidän ensimmäinen produktionsa yhdessä.
Esitys: ke 20.11. klo 18.30
Rihmasto - Erla Marie (sanataide & musiikki)
Rihmasto esittelee kuuden arjen tutkimusmatkailijan tarinaa: heidän pohdintojaan juurista, kuulumisesta, löytöretkistä, vaeltamisesta elämänvalintana. Musiikkia, tarinankerrontaa ja runoutta yhdistelevässä esityksessä käsitellään kaipuun ja liikkeen teemoja ja pysähdytään pohtimaan, mitä tarkoittaa kuulua johonkin. Jotkut meistä ovat etsijöitä, joille kodin käsite on muuttuva, ja joiden juuret ovat laajentuneet rihmastoksi. Kuinka itse kukin rakennamme itsellemme kodin?
Erla Marie on vaeltavan tutkimusmatkailijan uteliaalla asenteella maailmaa tarkasteleva muusikko ja lauluntekijä. Hän inspiroituu niin havumetsistä kuin hiekkarannoistakin, ja maalaa mielellään monikerroksillisia maisemia. Uuden Rihmasto-projektinsa lisäksi Erla Marie luotsaa maailmanmusiikkivaikutteista folk-bändiä Solisee.
Esitys: pe 22.11. klo 19.00
Närproducerat - Sandrina Lindgren (nykytanssi)
Kiehuvan kattilan tasainen suhina, nenään nousevat mausteiden aromit, ilmaa halkova ja tanssiva jauhopilvi. Kaiken keskellä hitaasti tasoja pyyhkivä ja harkitusti liikehtivä kokki. Musiikin soidessa illallinen valmistuu ja liikkuu kuin tanssi. Miltä näyttää kokkaamisen koreografia? Performanssin jälkeen yleisölle tarjotaan esityksessä valmistunut illallinen. Kasviskeitto, leipä ja cupcake. Esitys on Grus Grus Teatterin tuotantoa.
Sandrina Lindgren on tanssija, koreografi ja ohjaaja. Hän asuu Turussa, on syntynyt Tukholmassa ja opiskellut Saksassa, Hollannissa ja Israelissa. Tanssitaiteilijana hän haalii yksityiskohtia tutusta, jokapäiväisestä elämästä ja sen fyysisistä kokemuksista. Hän tutkii, mitä keho on, miltä se tuntuu ja miten se muovaa ihmisen merkityksellisyyden tunnetta. Hänen taiteellinen työnsä asettuu nykytanssin, fyysisen ja visuaalisen teatterin, paikkasidonnaisen teatterin ja toisinaan myös osallistavan taiteen risteyskohtiin.
Esitykset: to 21.11. klo 19.00 ja pe 22.11. klo 19.00. (Ruokailu on sisällytettynä lipun hintaan.)
Home Made Theater Festival
Lippukauppa on nyt avoinna. Esteellisyystiedot löytyvät kunkin esityksen lisätiedoissa. Esitysten tarkka osoite ilmoitetaan katsojille 2h ennen esityksen alkua.
KATSOJILLE HUOMATTAVAA
Huomaathan, että esitykset tapahtuvat yksityisissä turkulaisissa kodeissa tai työpaikkojen olohuonessa. Katsojat voivat istua sohvalla, tuoleilla, tyynyillä tai matolla. Esteellisyystiedot löytyvät lippukaupan lisätiedoista.
Noudatamme esityksissä turvallisemman tilan periaatteita:
-
Huomioimme ja kunnioitamme yksityistä kotia, jossa olemme kylässä
-
Olemme ystävällisiä ja otamme toiset huomioon pienessä ja intiimissä tilassa
-
Kunnioitamme toisten fyysisiä ja henkisiä rajoja, emme tee oletuksia sukupuolesta, taustasta, toimintakyvystä, aikomuksista yms.
-
Emme hyväksy häirintää tai syrjimistä missään muodossa, kuten ihonvärin, taustan, seksuaalisuuden, iän, sukupuolen tai muun henkilön ominaisuuden perusteella
-
Otamme vastuun omista teoistamme
-
Ilmoitamme mahdollisista ongelmista tapahtuman tuottajalle, joka on ottanut sinut vastaan tapahtuman alkaessa